Kapuśniak
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty
- 1-2 żeberka wieprzowe
- 200 g wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- 1 duża marchewka
- ok. 100g selera
- cebula
- mąka, ok. 3 łyżki
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, czarny pieprz
Mięso dokładnie umyć, zalać wodą (ok. 2 litrów lub do 3/4 wielkości garnka). Dodać ziele angielskie, kminek oraz liść laurowy i gotować ok. 40 min, aż żeberka zmiękną.
Ziemniaki, seler oraz marchewkę siekamy w drobną kostkę. Tak pokrojone warzywa wrzucamy do wywaru, razem gotujemy 15 min, zbierając szumy.
Kiszoną kapustę kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Razem gotując 10 min.
Na patelni podsmażamy boczek, go również wrzucamy do wywaru. Następnie smażymy cebulę. Gdy ona się zeszkli dodajemy do niej 3 łyżki mąki, zasmażając to przez kilka minut. Taką mieszankę również wrzucamy do zupy dokładnie ją mieszając.
Do smaku doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem.
Zupa idealnie pasuje na zimowe, chłodne wieczory. Świetnie rozgrzewa i jest sycąca, polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz