czwartek, 4 stycznia 2018

Kalafior duszony z marchewką

Kalafior duszony z marchewką

 Składniki:
  • kalafior
  • 4 duże marchewki 
  • korzeń pietruszki
  • 10 dg selera
  • 1 duża cebula (czerwona, jeśli chcesz urozmaicić kolorystykę)
  • czosnek
  • biała część pora
  • ok. 100 g przecieru pomidorowego
  • przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, słodka papryka, bazylia, oregano, sól i pieprz 


Przygotowanie:


 Kalafior obrać, dokładnie umyć i pokroić na drobne kwiaty. 

Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce (grube oczka). Następnie układamy je na dnie garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dusimy przez 10-15 min, pod lekko uchyloną przykrywką. Pod koniec dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz przyprawy. 

Odlewamy troszkę wywaru i mieszamy go z koncentratem pomidorowym. 

Kroimy cebulę oraz pora na półplasterki. Następnie podsmażamy to, aż do zeszklenia. Następnie ów mieszankę, wraz z koncentratem dodajemy do garnka. Następnie znów krótko podduszamy. Po kilku minutach układamy kalafiora. Całość dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości kalafiora, czyli ok. 10 min. 

Całość ozdobić można szczypiorkiem lub posiekaną pietruszką. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz