czwartek, 25 stycznia 2018

Nowozelandzki kurczak pieczony w pomarańczach i cytrynach.


Nowozelandzki kurczak pieczony w pomarańczach i cytrynach

Składniki:
  • ok. 1 kg mięsa (np. 500 gram pałek z kurczaka, 500 g skrzydełek)
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • ćwierć szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: zioła prowansalskie, oregano, tymianek, rozmaryn
Sposób przygotowania: 

Nagrzać piekarnik do temp. 220 stopni. 

W misce przygotować marynatę: sok z połowy pomarańczy, sok z połówki cytryny, oliwa z oliwek, przyprawy, drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy. 

Resztę pomarańczy oraz cytryny pokroić w plastry. Rozłożyć kurczaka w panierce, ozdabiając go przy okazji plastrami cytryny i pomarańczy. Całość oblać marynatą. 

Piec ok. 1-1,5 godziny, aż tłuszcz i woda zredukują się. 


Im wcześniej przygotujemy marynatę, tym lepiej. Będzie ona smaczniejsza i smaki się bardziej przegryzą. Już dzień wcześniej można zamarynować mięso i odłożyć je do lodówki lub jedynie przygotować marynatę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz