czwartek, 11 stycznia 2018

Łosoś zapiekany w chrupiącej chmurce.

Łosoś zapiekany w chrupiącej chmurce

Składniki:
  • 300-500 g łososia
  • starta skórka z 1-2 cytryn (w zależności od tego jak bardzo cytrynowy ma być łosoś)
  • drobno posiekany koper oraz pietruszka
  • garść drobno pokrojonych orzechów włoskich 
  • masło klarowane
  • sprasowany czosnek
Przygotowanie: 

Łososia dokładnie umyć, pineską wyciągnąć ewentualne ości.

Posiekany koper, pietruszkę, startą skórkę z cytryny, czosnek oraz orzechy włoskie zmieszać wraz z jedną łyżką klarowanego masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku. 

Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Łososia oraz papier do pieczenia przesmarować masła. Pokroić łososia w paski. Następnie nałożyć "panierkę" i piec ok. 20 min.

Danie jest lekkostrawne, więc idealnie nadaje się na kolację. Ponadto świetnie komponuje się z bagietką czosnkową, pieczonymi ziemniakami, czy podane z sosem jogurtowym. 

Gorąco polecam! 

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz