Łosoś zapiekany w chrupiącej chmurce
Składniki:
- 300-500 g łososia
- starta skórka z 1-2 cytryn (w zależności od tego jak bardzo cytrynowy ma być łosoś)
- drobno posiekany koper oraz pietruszka
- garść drobno pokrojonych orzechów włoskich
- masło klarowane
- sprasowany czosnek
Przygotowanie:
Łososia dokładnie umyć, pineską wyciągnąć ewentualne ości.
Posiekany koper, pietruszkę, startą skórkę z cytryny, czosnek oraz orzechy włoskie zmieszać wraz z jedną łyżką klarowanego masła. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Łososia oraz papier do pieczenia przesmarować masła. Pokroić łososia w paski. Następnie nałożyć "panierkę" i piec ok. 20 min.
Danie jest lekkostrawne, więc idealnie nadaje się na kolację. Ponadto świetnie komponuje się z bagietką czosnkową, pieczonymi ziemniakami, czy podane z sosem jogurtowym.
Gorąco polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz