WEGAŃSKI RATATUJ
Składniki:
- 3 duże pomidory
- 3 papryki: czerwona, zielona, żółta
- 2 małe bakłażany
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, przepołowić, podpiec w piekarniku (kilka minut, 180 stopni), następnie pokroić w paski. Smażyć na 4 łyżkach oliwy z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Kiedy papryka zmięknie dodać obrane (najlepiej przed obieraniem sparzyć je wrzątkiem), pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz chili. Dusić przez ok. 45 min.
W kostkę kroimy również bakłażana i cukinię. Na osobnej patelni smażyć je, aż do miękkości. Warzywa wrzucić do garnka z pomidorami. Razem dusić przez ok. 10 min.
Zioła posiekać i dodać pod koniec gotowania. Nadadzą głębszy smak.
____
Ratatouille podawać można zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównego dania. Należy jedynie pamiętać, aby warzywa nie były zbyt miękkie i żeby potrawa miała apetyczny wygląd.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz