niedziela, 5 listopada 2017






WEGAŃSKI RATATUJ

Składniki:
  • 3 duże pomidory
  • 3 papryki: czerwona, zielona, żółta
  • 2 małe bakłażany
  • 2 małe cukinie
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy
Przyparawy: zioła prowansalskie, chili, sól, pieprz, świeże: bazylia, rozmaryn, pietruszka



Przygotowanie:

Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, przepołowić, podpiec w piekarniku (kilka minut, 180 stopni), następnie pokroić w paski. Smażyć na 4 łyżkach oliwy  z drobno posiekaną cebulą oraz czosnkiem. Kiedy papryka zmięknie dodać obrane (najlepiej przed obieraniem sparzyć je wrzątkiem), pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawić solą, pieprzem oraz chili. Dusić przez ok. 45 min.

W kostkę kroimy również bakłażana i cukinię. Na osobnej patelni smażyć je, aż do miękkości. Warzywa wrzucić do garnka z pomidorami. Razem dusić przez ok. 10 min. 

Zioła posiekać i dodać pod koniec gotowania. Nadadzą głębszy smak. 



____
Ratatouille podawać można zarówno na gorąco jak i na zimno. Świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie, jak i dodatek do głównego dania. Należy jedynie pamiętać, aby warzywa nie były zbyt miękkie i żeby potrawa miała apetyczny wygląd. 


SMACZNEGO! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz