sobota, 11 listopada 2017

Kurczak po pendżabsku




KURCZAK PO PENDŻABSKU

Składniki:
  • kurczak (ok. 1 kg)
  • 4 duże pomidory
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru o długości 4 cm
  • pęczek kolendry
  • przyprawy: 2 nasiona czarnego kardamonu, cynamon, kurkuma, kmin rzymski, pęczek kolendry, kozieradka, papryka słodka, sól, pieprz kajeński, mieszanka garam masala
Przygotowanie:

Kurczaka umyć oraz pokroić na drobne kawałki. Obrać cebulę, czosnek oraz imbir. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w cienkie plastry, czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce. 

Na rozgrzanym oleju usmażyć kurczaka (najlepiej partiami), następnie odłożyć go na bok. Następnie na tę samą patelnię wrzucić cebulę i smażyć ją, stale mieszając, aż do uzyskania jasnobrązowej pasty. Dodać czosnek, imbir, smażyć ok. 5 minut. Następnie dodać około pół łyżki cynamonu oraz tyle samo kardamonu, a kiedy lekko napęcznieją dodać garam masalę, kurkumę, kozieradkę, słodką paprykę, kolendrę, pieprz cayenne i wymieszać. 

Sos wymieszać z kurczakiem oraz połową posiekanej kolendry, posolić oraz zalać szklanką gorącej wody. Dusić pod przykryciem ok. 30-45 min na małym ogniu. Po tym czasie sos powinien być gęsty. Jeśli nie to nadmiar płynu można odparować, wystarczy jedynie zdjąć przykrywkę, by przyspieszyć ten proces. 

Przed podaniem można obsypać pozostałą kolendrą i/lub uprażonymi ziarnami kminu rzymskiego. Świetnie komponuje się z ryżem, chlebem lub pieczonymi ziemniakami. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz