wtorek, 7 listopada 2017

Kurczak w japońskim sosie teriyaki


KURCZAK TERIYAKI

Składniki:
*500g piersi z kurczaka
*1,5 szklanki ryżu kleistego/brązowego
*1 świeży brokuł
*łyżka sosu sojowego
*łyżka sake - wina ryżowego
*2 łyżki sezamu
SOS: ząbek czosnku, 1 szklanka bulionu warzywnego, 2 łyżki skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sake, 2 łyżki mirin/sherry, 2 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

W garnku zagotować 2 szklanki wody, wsypać ryż i gotować go na małym ogniu przez 20 min. 

Oczyszczone mięso pokroić na drobne plastry i odstawić na 20 min w marynacie z sosu sojowego oraz sake. 

Brokuł podzielić na różyczki, obrać czosnek, sezam uprażyć na patelni. 

W małym garnku gotować bulion, sos sojowy, sake, mirin - słodka przyprawa o zawartości alkoholu 14%/sherry - "wzmocnione wino" o zawartości 16-20%, pochodzi z Hiszpanii, cukier, zmiażdżony czosnek oraz skrobię. Stale mieszać, aż sos zgęstnieje. 

Na rozgrzanym oleju zarumienić mięso oraz brokuł.

Voila :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz