Orzeźwiająca sałatka z gruszką i granatem
Znudziłeś się już oczywistymi sałatkami? Masz ochotę na nowe doznania smakowe? Ta sałatka będzie dla Ciebie idealnym wyborem - jest szybka w przygotowaniu, a mieszanka składników zapewnia jej oryginalność.
Składniki:
- 200 g sałaty roszponki
- 100 g sera typu feta
- 1 gruszka
- 1 granat
- garść dobrze posiekanych orzechów włoskich
- dressing: szczypiorek, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, sok z granatu.
Przygotowanie:
Roszponkę dokładnie umyj i wsyp do większej miski.
Granat przepołów, pestki z jednej połowy wsyp do roszponki, druga połowa będzie ci potrzebna, aby przygotować dressing.
Dokładnie umyj gruszkę, przepołów, pozbaw gniazd nasiennych, następnie poszatkuj. Ser feta pokrój w kratkę, niezbyt drobną. Orzechy włoskie zaś posiekaj drobno.
Do mniejszej miseczki wlej ok. 2 łyżek stołowych oliwy z oliwy, dołóż poszatkowany wcześniej szczypior, sól, pieprz oraz sok z pozostałej połowy granatu. Możesz do tego użyć wyciskarki do cytryny, albo ściskać pestki tak, by wyleciał z nich sok.
Najlepiej dodać dressing na 15 minut przed podaniem sałatki.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz