piątek, 5 stycznia 2018

Kapuśniak

Kapuśniak

Składniki:
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 1-2 żeberka wieprzowe
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • ok. 100g selera
  • cebula
  • mąka, ok. 3 łyżki  
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, kminek, czarny pieprz
Sposób przygotowania: 

Mięso dokładnie umyć, zalać wodą (ok. 2 litrów lub do 3/4 wielkości garnka). Dodać ziele angielskie, kminek oraz liść laurowy i gotować ok. 40 min, aż żeberka zmiękną.

Ziemniaki, seler oraz marchewkę siekamy w drobną kostkę. Tak pokrojone warzywa wrzucamy do wywaru, razem gotujemy 15 min, zbierając szumy. 

Kiszoną kapustę kroimy w drobniejsze kawałki i dodajemy do zupy. Razem gotując 10 min. 

Na patelni podsmażamy boczek, go również wrzucamy do wywaru. Następnie smażymy cebulę. Gdy ona się zeszkli dodajemy do niej 3 łyżki mąki, zasmażając to przez kilka minut. Taką mieszankę również wrzucamy do zupy dokładnie ją mieszając. 

Do smaku doprawiamy zupę majerankiem, solą i pieprzem. 


Zupa idealnie pasuje na zimowe, chłodne wieczory. Świetnie rozgrzewa i jest sycąca, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz