Kurczak duszony w jabłkach i żurawinie
↝czas przygotowania: ok. godziny
↝poziom trudności: średni
Składniki:
- 4 filety kurczaka bez kości
- cebula
- marchewka
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1/3 szklanki mąki
- 1/4 śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy
- przyprawy i zioła: ząbek czosnku, drobno posiekana pietruszka, cynamon, pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Namocz żurawinę w gorącej wodzie.
Oczyść filety z tłuszczu, przekrój na pół i rozbij tłuczkiem. Natrzyj mięso oliwą i cynamonem (do tej mieszanki dodaj też pieprz i sól, jeżeli lubisz), następnie panieruj kurczaka w mące.
Następnie pokrój na małe kawałki marchewkę, cebulę i czosnek. Dokładnie umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Na rozgrzanej oliwie zarumień marchew, cebulę i czosnek. Następnie warzywa te odłóż na osobny talerz. Na patelnię zaś wrzuć kurczaka i obsmaż go z dwóch stron. Dodaj jabłka, odsączoną żurawinę, zmniejsz ogień, wlej odrobinę wody (nie więcej, niż 1/3 szklanki) i duś pod przykrywką, aż do miękkości.
Marchew, cebulę i czosnek wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i gotuj, aż sos zacznie bulgotać, często mieszając. Danie udekoruj drobno posiekaną pietruszką.
~~~
Danie najlepiej smakuje z ryżem, tak też jest oryginalnie podawane.
Jeśli nie smakuje ci suszona żurawina, możesz zamiast niej użyć rodzynek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz