czwartek, 19 kwietnia 2018

Kurczak duszony w jabłkach i żurawinie.

Kurczak duszony w jabłkach i żurawinie

↝czas przygotowania: ok. godziny
↝poziom trudności: średni

Składniki: 

  • 4 filety kurczaka bez kości
  • cebula
  • marchewka
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/4 śmietany 30%
  • 3 łyżki oliwy
  • przyprawy i zioła: ząbek czosnku, drobno posiekana pietruszka, cynamon, pieprz i sól do smaku.


Przygotowanie:
Namocz żurawinę w gorącej wodzie.

Oczyść filety z tłuszczu, przekrój na pół i rozbij tłuczkiem. Natrzyj mięso oliwą i cynamonem (do tej mieszanki dodaj też pieprz i sól, jeżeli lubisz), następnie panieruj kurczaka w mące.

Następnie pokrój na małe kawałki marchewkę, cebulę i czosnek. Dokładnie umyj jabłka, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

Na rozgrzanej oliwie zarumień marchew, cebulę i czosnek. Następnie warzywa te odłóż na osobny talerz. Na patelnię zaś wrzuć kurczaka i obsmaż go z dwóch stron. Dodaj jabłka, odsączoną żurawinę, zmniejsz ogień, wlej odrobinę wody (nie więcej, niż 1/3 szklanki) i duś pod przykrywką, aż do miękkości.

Marchew, cebulę i czosnek wymieszaj ze śmietaną, wlej na patelnię i gotuj, aż sos zacznie bulgotać, często mieszając. Danie udekoruj drobno posiekaną pietruszką. 


~~~
Danie najlepiej smakuje z ryżem, tak też jest oryginalnie podawane. 

Jeśli nie smakuje ci suszona żurawina, możesz zamiast niej użyć rodzynek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz