Soczysty kurczak z ziarnami quinoa
⇸Czas przygotowania: 30 min
⇸Poziom trudności: średni
Składniki:
- Ryż (dla dwóch osób to ok 200 g)
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- ok. 3 łyżek stołowych sosu słodko-kwaśnego
- ok. 2 łyżek miodu
- ok. 2 łyżek keczupu
- ok. 4 łyżek sosu sojowego
- ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
- przyprawy: mąka biała oraz kukurydziana (każdej po 3 łyżki stołowe), brązowy cukier, czosnek, słodka papryka, czerwony pieprz, ziarna quinoi, szczypiorek, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na początku będą ci potrzebne 4 naczynia. Dwie miski oraz dwa talerzyki.
Rozbij jajka do miski oraz rozbełtaj je.
Na osobnym talerzyku dokładnie wymieszaj ze sobą mąki. Na innym połącz ze sobą przyprawy - słodką i ostrą paprykę, granulowany czosnek, sól oraz pieprz.
Będzie ci potrzebna jeszcze jedna miska, w której przygotujesz sos. Dodaj miód, sos słodko-kwaśny, keczup, sos sojowy, łyżkę cukru, wsyp garstkę komosy ryżowej (quinoa) oraz garstkę drobno posiekanego szczypioru. Dokładnie wymieszaj.
Kurczaka pokrój cienko. Następnie zamocz go w rozbełtanym jajku. Upewnij się, że każda część jest w nim zamoczona, następnie przeżuć kurczaka do miski z mąki, dokładnie wymieszaj, następni obtocz dokładnie w przyprawach.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż kurczaka przez ok. 7 minut, aż będzie dokładnie usmażony z każdej strony. Przeżuć go na talerz, dodając następnie na patelnię sos. Zredukuj lekko poziom wody, ok. 2-3 minuty. Dorzuć kurczaka i gotuj ze sobą, aż konsystencja będzie gęsta.
Kurczaka serwujemy z ugotowanym ryżem, a wierzch posypujemy quinoą oraz posiekanym szczypiorkiem.
Soczyste, ale i chrupiące.
Pyszne!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz