poniedziałek, 19 lutego 2018

Soczysty kurczak z ziarnami quinoa

Soczysty kurczak z ziarnami quinoa

⇸Czas przygotowania: 30 min
⇸Poziom trudności: średni

Składniki: 

  • Ryż (dla dwóch osób to ok 200 g)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • ok. 3 łyżek stołowych sosu słodko-kwaśnego
  • ok. 2 łyżek miodu
  • ok. 2 łyżek keczupu
  • ok. 4 łyżek sosu sojowego
  • ok. 5 łyżek oliwy z oliwek
  • przyprawy: mąka biała oraz kukurydziana (każdej po 3 łyżki stołowe), brązowy cukier, czosnek, słodka papryka, czerwony pieprz, ziarna quinoi, szczypiorek, sól i pieprz do smaku


Przygotowanie: 

Na początku będą ci potrzebne 4 naczynia. Dwie miski oraz dwa talerzyki.

Rozbij jajka do miski oraz rozbełtaj je.

Na osobnym talerzyku dokładnie wymieszaj ze sobą mąki. Na innym połącz ze sobą przyprawy - słodką i ostrą paprykę, granulowany czosnek, sól oraz pieprz.

Będzie ci potrzebna jeszcze jedna miska, w której przygotujesz sos. Dodaj miód, sos słodko-kwaśny, keczup, sos sojowy, łyżkę cukru, wsyp garstkę komosy ryżowej (quinoa) oraz garstkę drobno posiekanego szczypioru. Dokładnie wymieszaj.

Kurczaka pokrój cienko. Następnie zamocz go w rozbełtanym jajku. Upewnij się, że każda część jest w nim zamoczona, następnie przeżuć kurczaka do miski z mąki, dokładnie wymieszaj, następni obtocz dokładnie w przyprawach. 

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni. Smaż kurczaka przez ok. 7 minut, aż będzie dokładnie usmażony z każdej strony. Przeżuć go na talerz, dodając następnie na patelnię sos. Zredukuj lekko poziom wody, ok. 2-3 minuty. Dorzuć kurczaka i gotuj ze sobą, aż konsystencja będzie gęsta. 

Kurczaka serwujemy z ugotowanym ryżem, a wierzch posypujemy quinoą oraz posiekanym szczypiorkiem. 

Soczyste, ale i chrupiące.
Pyszne! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz